Visas i Göteborg

 

Amour fou

Film: Amour fou
Regi: Jessica Hausner
Verklighetsbaserad kostymfilm om en tysk romantisk författare besatt av idén att den största kärlekshandlingen är att begå självmord tillsammans med sin älskade. En svart, absurd komedi, med strama tablåer inspirerade av Johannes Vermeer. Filmen förhandsvisas i samarbete med Folkets Bio och har biopremiär 11 september.
Visas: ti 8 september 18:30

Antonio-das-Mortes – de dödas vän

Film: Antonio-das-Mortes – de dödas vän
Regi: Clauber Rocha
Glauber Rocha vann regipriset i Cannes för den fristående uppföljaren till Black God, White Devil, där 30 år har gått och yrkesmördaren Antonio das Mortes nu står i centrum. Deprimerad över att inte längre ha några frihetskämpar att strida mot skiftar han rotlöst lojalitet mellan rivaliserande grupper. Ett kammarspel som ekar av både Shakespeare och Akira Kurosawas Yojimbo (Livvakten).
Visas: ti 10 november 18:30

Att leva

Film: Att leva
Regi: Kurosawa, Akira
En tjänsteman som skyfflat papper på rådhuset i 30 år, gör så lite väsen av sig att hans kollegor i smyg kallar honom ”Mumien”. När han får veta att han är döende i cancer, bestämmer han sig för att göra något meningsfullt medan han fortfarande är i livet. Takashi Shimura, som medverkade i elva Kurosawa-filmer, är gripande i huvudrollen.
Visas: ti 22 september 18:30

Ballongresan

Film: Ballongresan
Regi: Albert Lamorisse
Fransmannen Albert Lamorisse är mest känd för den Oscarvinnande kortfilmen Den röda ballongen, men han gjorde också en film om en annan sorts ballong. Regissörens tioårige son Pascal spelar en pojke som kliver ombord sin farfars luftballong och följer med på ett äventyr i Frankrike, England och över Alperna. Filmad i CinemaScope.
Visas: sö 8 november 14:00

Black Girl

Film: Black Girl
Regi: Ousmane Sembene
Senegalesiske Ousmane Sembene brukar kallas ”afrikansk films fader” och hans mästerliga långfilmsdebut Black Girl är alltjämt en av kontinentens bästa filmer genom tiderna. En ung kvinna reser från Senegal till Frankrike för att jobba som barnflicka åt ett franskt par, men blir allt mer desillusionerad över vad som visar sig vara en närmast slavliknande situation. Som förfilm visar vi Sembenes första kortfilm, Borom sarret. Båda filmerna är restaurerade av World Cinema Foundation.
Visas: ti 1 december 18:30

Black God, White Devil

Film: Black God, White Devil
Regi: Glauber Rocha
Cinema Novos mest kända verk har flera gånger röstats fram som Brasiliens bästa film genom tiderna. En kofösare dödar sin korrupta boss och flyr med sin hustru, först till en våldsam religiös kult, sedan till en desillusionerad frihetskämpes banditgäng. Religiösa och politiska teman utforskas till orkestermusik och folksånger i Rochas film, influerad av neorealism, western och sovjetiskt montage.
Visas: sö 20 september 14:00

Blue Steel

Film: Blue Steel
Regi: Kathryn Bigelow
När polisen Megan Turner dödar en butiksrånare lyckas ett av vittnena stjäla brottslingens Magnum 44. Han inleder en mordturné för att fånga Turners uppmärksamhet. Blue Steel är en av Bigelows mest förbisedda filmer, där Jamie Lee Curtis som Bigelows första kvinnliga protagonist inte bara kämpar mot den Patrick Bateman-like mördaren utan även mot New Yorks misogyna poliskår.
Visas: ti 27 oktober 20:30

Canterbury Tales

Film: Canterbury Tales
Regi: Pier Paolo Pasollini
Fisfanfarer och dödsstraff för sodomi i andra delen av den uppsluppna ”Livets trilogi”, som gav upphov till en flodvåg av mjukporrfilmer. Filmen bygger på åtta av 1400-talsförfattaren Geoffrey Chaucers berättelser, Pasolini spelar författaren och hans favorit Franco Citti är Djävulen. Finalen är en praktfull vision av ett illrött sicilianskt helvete. Vi visar den engelskspråkiga versionen.
Visas: ti 24 november 18:30

Casablanca

Film: Casablanca
Regi: Michael Curtiz
Ingrid Bergmans stora genombrott och en av historiens mest älskade filmer, där Humphrey Bogart är nattklubbsägaren med brustet hjärta som hjälper sitt livs kärlek undan nazisterna. När vi i vår publikenkät häromåret frågade Cinematekets besökare vilken som är ”världens bästa film genom tiderna” var det vanligaste svaret Casablanca.
Visas: ti 1 september 20:30

Céline et Julie vont en bateau

Film: Céline et Julie vont en bateau
Regi: Jacques Rivette
Två unga kvinnor utforskar en mystisk herrgård i ett semestertomt Paris och spelar olika roller, i Rivettes mest kända film. Regissören experimenterar med uppstyckade tidslinjer och låter fiktion och verklighet gå in i varandra i denna labyrintartade, lekfulla berättelse med referenser till Jean Cocteau och Alice i Underlandet.
Visas: lö 19 september 14:00

De sju samurajerna

Film: De sju samurajerna
Regi: Akira Kurosawa
Sju herrelösa samurajer riskerar livet för bönderna i en by angripen av banditer, i en av historiens mest inflytelserika actionfilmer. Virtuos klippning, slow motion och teleobjektiv gör stridscenerna oförglömliga. En av de bästa japanska filmerna över huvud taget, och en favoritfilm för så vitt skilda regissörer som Anton Corbijn, Sam Peckinpah och Andrej Tarkovskij.
Visas: ti 29 september 18:30

Demonernas port

Film: Demonernas port
Regi: Akira Kurosawa
Berömd, intrikat berättarstruktur i film där fyra människor inblandade i ett mord på en samuraj ger motstridiga versioner av vad som hänt, alltmedan regnet vräker ned. Kurosawas internationella succé, med Toshiro Mifune som bandit, gav regissören Guldlejonet i Venedig och fick västvärlden att upptäcka den japanska filmen.
Visas: ti 8 september 20:30

Den sköna satmaran

Film: Den sköna satmaran
Regi: Jacques Rivette
I Honoré de Balzacs 1800-talsnovell Det okända mästerverket försöker en konstnär färdigställa det absoluta mästerverket. Huvudpersonen Frenhofer är en legend bland konstnärer; Paul Cézanne lär ha sagt ”Frenhofer, det är jag” och Pablo Picasso målade ”Guernica” i en studio på den gata i Paris där novellen utspelar sig. Rivettes tolkning av historien fick juryns stora pris i Cannes.
Visas: lö 24 oktober 14:00

Den stora kärleken

Film: Den stora kärleken
Regi: Roberto Rossellini
Efter sin sons chockerande självmord börjar en kvinna hjälpa nödställda och fattiga i Rom, men då hon försummar hem och familj och hjälparbetet anses farligt spärras hon in på mentalsjukhus. Roberto Rossellini ville se vad som skulle hända med en helgonlik figur i ett samtida Italien och filmen censurerades hårt på grund av sitt politiska innehåll.
Visas: lö 10 oktober 16:00

Den vilda flykten

Film: Den vilda flykten
Regi: Akira Kurosawa
Rafflande äventyrskomedi där samuraj ska smuggla viljestark prinsessa och hennes fars guld genom fiendeland, i sällskap med två komiska, opålitliga bondtölpar. Enligt George Lucas var Kurosawas film den viktigaste inspirationskällan till Stjärnornas krig; ett äventyr om en hjälte, en prinsessa och deras två udda medhjälpare. Filmad i TohoScope, Japans svar på CinemaScope.
Visas: ti 15 september 18:30

Dirty Dancing

Film: Dirty Dancing
Regi: Emile Ardolino
Kärlek, förbjuden dans och oönskad graviditet i 60-talets USA, i ”skräp- film” som gjorde succé på biograferna, var den första film som sålde en miljon hemvideokassetter och på senare år har omdefinierats som en feministisk skildring av solidaritet och systerskap. Visningen inleds av Jävla samtid, en filmpodcast som drivs av Annika Ivarsson och Jenny Luukkonen.
Visas: lö 10 oktober 14:00

En kvinnas ansikte

Film: En kvinnas ansikte
Regi: Gustaf Molander
Ingrid Bergman spelar en ung vanställd kvinna som full av bitterhet och hat mot allt och alla leder en utpressarliga. Gustaf Molanders film blev en internationell framgång och George Cukor gjorde tre år senare en Hollywoodversion med Joan Crawford i huvudrollen. Digitalt restaurerad av Filminstitutets filmarkiv.
Visas: lö 7 november 14:00

En piga bland pigor

Film: En piga bland pigor
Regi: John W. Brunius
Jazzälskande societetsflicka tillbringar sommar på bondgård i Roslagen i komedi fritt efter ett reportage av journalisten Ester Blenda Nordström (som wallraffade långt innan Günter Wallraff). De fyndigt illustrerade textskyltarna är återinsatta i den nya kopian, restaurerad av Filminstitutets filmarkiv. Visningen inleds av journalisten Margareta Stål, som doktorerat om Nordström, och filmrestaureraren Mark Standley. Stefan Wingefors ackompanjerar på piano.
Visas: ti 27 oktober 18:30

Fart, flickor och faror

Film: Fart, flickor och faror
Regi: Buster Keaton
Drömmande biografmaskinist kliver genom duken och går rakt in i detektivfilmen han visar. En av Buster Keatons tekniskt mest komplicerade filmer, och en av hans egna favoriter. ”Varenda fotograf i Hollywood såg filmen gång på gång för att lista ut hur vi gjort vissa scener." Visningen ackompanjeras på piano och efter visningen får alla barn besöka maskinrummet för att se hur det ser ut i verkligheten.
Visas: sö 27 september 14:00

Fighter

Film: Fighter
Regi: Natasha Arthy
16-åriga Aicha slåss mot samhällets fördomar, religiösa traditioner, könsnormer och sitt eget dåliga självförtroende. Föräldrarna vill att hon ska läsa till läkare som sin bror, men det enda hon själv vill är att träna kung fu. Hon skolkar för att träna med en professionell kung fu-klubb och står snart inför svåra beslut: Vad är värt att offra och vad är värt att fajtas för? Ett danskt bidrag till ”tuff förortsbrud mot världen”-genren.
Visas: sö 11 oktober 14:00

Fire

Film: Fire
Regi: Deepa Mehta
En ung indisk kvinna i arrangerat bröllop förälskar sig i sin svägerska, i film som blev startskottet för en större diskussion om kvinnors rättigheter i Indien och ledde till attacker mot biografer och brända filmaffischer. ”I don’t even think it’s the lesbianism that threatens them. It’s that the movie says women have choices, and that is frightening to a male-dominated society.” – Deepa Mehta
Visas: lö 12 december 14:00

Flickan och Djävulen

Film: Flickan och Djävulen
Regi: Hampe Faustman
Gunn Wållgren är besatt mjölkpiga som lockar bondpojke i fördärvet, i film om 1600-talets häxprocesser. Stig Järrel spelar Djävulen, samma år som hans berömda roll i Hets. ”Den starkaste, vackraste och mest betydande svenska film som gjorts sedan stumfilmens dagar”, skrev Barbro ”Bang” Alfving i Dagens Nyheter.
Visas: sö 15 november 14:00

Främmande hamn

Film: Främmande hamn
Regi: Erik ”Hampe” Faustman
Ett svenskt fartyg väntar i polska Gdynia, vintern 1938. När det slutligen lastas med ”konserver” och får order att styra mot Francos Sevilla gör besättningen myteri. Faustmans mest kända film hyllades av svenska kritiker som realistisk, renhårig och full av patos, men anklagades i Cannes för att vara kom- munistpropaganda. Digitalt restaurerad av Filminstitutets filmarkiv.
Visas: lö 12 december 16:00

Förtorkade liv

Film: Förtorkade liv
Regi: Nelson Pereira dos Santos,
Portalverk om en fattig jordbrukarfamiljs kamp för överlevnad i nordöstra Brasilien, baserat på en berömd roman från 1938, där sista kapitlet kan läsas som det första; en cyklisk form som en metafor för en tröstlös tillvaro utan ände. En av två brasilianska filmer (den andra var Black God, White Devil) som tävlade i Cannes 1964, där Cinema Novo fick sitt internationella genombrott.
Visas: lö 7 november 16:00

Grey Gardens

Film: Grey Gardens
Regi: Albert Maysles, David Maysles, Ellen Hovde, Muffie Meyer
Dokumentärfilmaren Albert Maysles gick bort tidigare i år. Tillsammans med sin bror David Maysles gjorde han en rad berömda dokumentärer, som Salesman, Gimme Shelter och Grey Gardens. I den sistnämnda möter vi Jackie Kennedys släktingar, en mor och hennes vuxna dotter, som lever på glass och kattmat i en förfallen 28-rumsvilla på Long Island.
Visas: sö 18 oktober 14:00

Gruvarbetarna i Harlan County, USA

Film: Gruvarbetarna i Harlan County, USA
Regi: Barbara Kopple
Barbara Kopples mest kända film brukar med jämna mellanrum hamna i toppen av listor över filmhistoriens bästa dokumentärer. När gruvarbetarna 1973 gick med i facket UMW vägrade arbetsgivaren Duke Power Company att skriva på avtalet. Strejken övergick i blodig kamp och Kopple följde konflikten under flera år, på mycket nära håll. Oscarbelönad för bästa dokumentär.
Visas: ti 13 oktober 18:30

Guldfeber

Film: Guldfeber
Regi: Charles Chaplin
Chaplins lilla luffare åker till ett snötäckt Alaska för att gräva guld, men råkar ut för grizzlybjörnar och tvingas äta upp sina skor för att inte svälta ihjäl. Guldfeber spelades in som stumfilm 1925, men 17 år senare gjorde Chaplin en ny version, där han lade till en berättarröst och specialskriven musik. Vi visar versionen från 1942.
Visas: sö 6 december 14:00

Harald Handfaste

Film: Harald Handfaste
Regi: Hampe Faustman
Matinéäventyr där ”Sveriges Robin Hood” fajtas mot den tyranniska fogden von Dotzen och försöker vinna bondflickan Karin Eghilsdotters hjärta. Filmen, baserad på Bovils tecknade serie i veckotidningen Året Runt, utspelar sig i 1400-talets Östergötland, men spelades delvis in på Sveaborgs fästning i Helsingfors. Det första av flera samarbeten med George Fant.
Visas: ti 20 oktober 20:30

Höstsonaten

Film: Höstsonaten
Regi: Ingmar Bergman
En världsberömd pianist återvänder hem och återförenas motvilligt med sina två döttrar efter att inte ha sett dem på sju år. Mötet mellan Ingrid och Ingmar Bergman var inte friktionsfritt. ”En gång sa hon till mig: ’Om du inte säger hur jag ska göra den här scenen, så smäller jag till dig.’ Det tyckte jag ganska mycket om”, skrev regissören i självbiografin Bilder.
Visas: ti 6 oktober 18:30

Intermezzo

Film: Intermezzo
Regi: Gustaf Molander
Mästerlig melodram där en självförbrännande Gösta Ekman spelar virtuos violinist med veckotidningsäktenskap, som blir vilt förälskad i sin dotters pianolärarinna. En svensk dundersuccé som fick Hollywoodmogulen David O. Selznick att omedelbart kontraktera Ingrid Bergman. Två år senare spelade hon samma roll i den amerikanska remaken, mot Leslie Howard. Digitalt restaurerad av Filminstitutets filmarkiv.
Visas: ti 1 september 18:30

Land in Anguish

Film: Land in Anguish
Regi: Glauber Rocha
En poet och journalist i det fiktiva landet El Dorado kämpar mot två forna vänner som nu är politiker – den ena liberal, den andra konservativ, båda korrupta. Rochas mest kontroversiella film, inspelad tre år efter militärkuppen, lyckades reta upp både högern och vänstern och förbjöds inledningsvis eftersom den ”skadade bilden av Brasilien”.
Visas: lö 3 oktober 14:00

Matteusevangeliet

Film: Matteusevangeliet
Regi: Pier Paolo Pasolini
”Katoliker blir lite skakade och tycker att jag har framställt Jesus som dålig. Han är inte dålig, han är bara motsägelsefull.” Pasolini, som var marxist, ateist och katolik, tog replikerna ur Bibeln, gav rollerna till amatörer och gjorde Jesus till en otålig revolutionär. Censuren ingrep, men det katolska filmsamfundet gav filmen pris och när Vatikanen 1995 utsåg 45 ”mästerliga filmer” var den med på listan.
Visas: ti 8 december 18:30

Min granne Totoro

Film: Min granne Totoro
Regi: Hayao Miyazaki
Hayao Miyazakis kanske mest älskade film, om två systrar som flyttar in i ett gammalt hus på landet, där de träffar skogstrollet Totoro. Fantastiska animationer, inspirerat ljudarbete och världens gulligaste varelse, men också en vacker berät- telse om barns sorg över en sjuk mamma. Vi visar den japanska originalversionen, med svensk text.
Visas: sö 25 oktober 14:00

Min lilla syster

Film: Min lilla syster
Regi: Sanna Lenken
Konståkande tonåring slutar äta mat, i regidebut som belönades med Kristallbjörnen för bästa barnfilm på filmfestivalen i Berlin. En hjärtknipande skildring av hur en hel familj drabbas av en persons sjukdom. Filmen förhandsvisas i samarbete med Scanbox Entertainment och har biopremiär 18 september.
Visas: sö 13 september 14:00

Nanook, köldens son

Film: Nanook, köldens son
Regi: Robery J. Flaherty
Robert J. Flahertys fascinerande skildring av inuiter i Hudson Bay blev en jättesuccé och brukar kallas den första långfilmsdokumentären – men den har också kritiserats för att regissören iscensatte många händelser. Till exempel uppmanade han inuiterna att jaga med harpun, trots att de för länge sedan gått över till gevär. Visningen ackompanjeras av Matti Bye Ensemble.
Visas: ti 17 november 18:30

Natten har sitt pris

Film: Natten har sitt pris
Regi: Kathryn Bigelow
”In one hot hungry kiss, he gave her everlasting love. She gave him everlasting life.” Kathryn Bigelows film om vampyrers utanförskap i en stekhet sydstat, utforskar både existentiell ångest och vänder på det klassiska offer- och förövarscenariot, med Jenny Wright som förförisk kvinnlig vampyr. Vi visar filmen med censurklippen återinsatta.
Visas: lö 31 oktober 16:00

Notorious!

Film: Notorious!
Regi: Alfred Hitchcock
Ingrid Bergman spelar dottern till en dömd nazist som lockas att spionera på faderns nazistvänner. Känslor uppstår mellan Cary Grant och Bergman samtidigt som intrigerna tätnar runt spionuppdraget. En påhittig Alfred Hitchcock lyckades undvika produktionskodens förbud mot kyssar längre än tre sekunder genom att låta Grant och Bergman pausa och återuppta kyssandet igen.
Visas: lö 26 september 14:00

Nunnan och djävulen

Film: Nunnan och djävulen
Regi: Jerzy Kawalerowicz
”Jag är inte Moder Joanna, jag är Satan!” skriker den besatta abbedissan (en lysande Lucyna Winnicka) i film där präst tappar kontrollen över en utdrivningsprocess. Vann juryns specialpris i Cannes och är baserad på samma verklighetsbakgrund som Ken Russells Djävlarna.
Visas: sö 1 november 14:00

När ängarna blommar

Film: När ängarna blommar
Regi: Hampe Faustman
Sigurd Wallén är stataren som uppmanar till strejk när godsägaren vägrar skriva avtal och tillåta lantarbetarna att gå med i ”föreningen”. En publik- och kritikersuccé efter Jan Fridegårds roman En natt i juli, med manus av Fridegård och lantarbetaragitatorn Gösta Netzén, sedermera jordbruksminister under Tage Erlander.
Visas: ti 3 november 20:45

Paris – öppen stad

Film: Paris – öppen stad
Regi: Jacques Rivette
Gåtfulla dödsfall och havererande Shakespeare-projekt i långfilmsdebut om politisk aktivism och paranoida intellektuella med Chabrol, Truffaut och Godard som statister. Filmen omnämns ofta som den första nya vågenfilmen. Den började spelas in tidigare än någon annan men var inte den första att ha premiär. Filmen är också berömd för sina sanslöst vackra bilder av Frankrikes huvudstad.
Visas: lö 12 september 14:00

Pelle Svanslös i Amerikatt

Film: Pelle Svanslös i Amerikatt
Regi: Stig Lasseby, Jan Gissberg
Pelle Svanslös tar examen vid Uppsala universitet och blir ”filosofie katt” – självklart till elaka Måns förtret. På examensfesten dyker Pelle Swanson från Amerika upp och snart drömmer Pelle Svanslös att han befinner sig på andra sidan Atlanten. I drömmen väntar gangsters, skurkaktiga cowboys och vilda indianer. Drömmen blir inte bättre av att alla ser ut som Måns …
Visas: sö 22 november 14:00

Persona

Film: Persona
Regi: Ingmar Bergman
Läkare skickar stum aktris och talför sköterska till sommarhus på Fårö, där deras identiteter börjar flyta ihop. Persona är den av Ingmar Bergmans filmer som har blivit allra mest omskriven och tolkad, och den som oftast framhålls av utländska kritiker och filmskapare – från Susan Sontag till Carlos Reygadas. Visningen inleds av Pontus Stenshäll, nytillträdd konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater.
Visas: lö 5 december 14:00

Point Break

Film: Point Break
Regi: Kathryn Bigelow
Ung poliskadett infiltrerar adrenalinhög surfarliga som för att finansiera sin livsstil rånar banker iklädda masker föreställande gamla presidenter. Kathryn Bigelows kommersiella genombrott är en klassisk undercoverhistoria där polisen förförs av brottslingen under storartade actionsportscener.
Visas: lö 17 oktober 14:00

Psycho

Film: Psycho
Regi: Alfred Hitchcock
Kvinna på flykt hamnar på Bates Motel och får oväntat besök i duschen, i en av filmhistoriens mest kända scener. Alfred Hitchcocks lågbudgetprod- uktion fick ett blandat mottagande när den hade premiär, men blev en publiksuccé och en klassiker. Visningen inleds av författaren Johan Hilton, aktuell med Monster i garderoben: En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates.
Visas: lö 26 september 16:00

Ran

Film: Ran
Regi: Akira Kurosawa
Brutala strider och flödande färg i Kurosawas sista stora film, en apokalyptisk version av Shakespeares Kung Lear. En åldrad krigsherre fördelar arvet mellan sina tre söner och de två äldsta tar till vapen mot varandra. En skrämmande sonhustru med drag av Lady Macbeth är en figur regissören lagt till själv. Den japanska titeln betyder ”kaos”.
Visas: lö 14 november 14:00

Rocks in My Pocket

Film: Rocks in My Pocket
Regi: Signe Baumane
Signe Baumane, lettisk animatör verksam i New York, har gjort flera prisbelönta kortfilmer, alla med hennes egen humoristiska och självreflekterande berättarröst. Långfilmsdebuten Rocks in My Pocket beskriver hon som ”en rolig film om depression”. Lekfullt och med skruvad humor skildrar Baumane sex kvinnor ur sin familj, som alla försöker svara på frågan: Hur behåller man förnuftet i en galen värld?
Visas: ti 20 oktober 18:30

Rovdjurskvinnan

Film: Rovdjurskvinnan
Regi: Jacques Tourneur
Den vackra och mystiska modedesignern Irena tror att hon, i enlighet med en serbisk legend, kommer att förvandlas till en panter om hon går till sängs med en man. Rädslan för kvinnlig sexualitet skildras stämningsfullt och suggestivt i den legendariska filmproducenten Val Lewtons första samarbete med regissören Jacques Tourneur. Rovdjurskvinnan räddade RKO från konkurs och är en av skräckhistoriens främsta filmer.
Visas: lö 3 oktober 16:00

Salò eller Sodoms 120 dagar

Film: Salò eller Sodoms 120 dagar
Regi: Pier Paolo Pasolini
Kidnappade tonåringar piskas, våldtas och tvingas äta avföring i Pasolinis sista film, där fyra fascister låst in sig i en villa utanför Salò, det sista fästet i den låtsasrepublik Mussolini utropade när han förlorat makten. De utstuderade förnedringsritualerna har regissören hämtat ur författaren markis de Sades kontroversiella klassiker från 1785.
Visas: ti 10 november 20:30

Sátántangó

Film: Sátántangó
Regi: Béla Tarr
”Allt är likadant, överallt. Hela den här skiten med att man ska berätta historier, det är likadant överallt. Det var därför jag bestämde mig för att göra mina filmer … Det finns inga nya historier efter Gamla Testamentet.” Den ungerska regissören Béla Tarr gör inga filmer längre. Med Turinhästen från 2011 satte han punkt. Men han hann med nio, och Sátántangó, som är nära släkt med hans sista film, är hans mästerverk.

Tarr använde inga manus och skrattade åt storyboards. När han hade hittat rätt landskap och lyssnat på sin kompositörs musik, visste han hur filmen skulle se ut. Men underlagen var skrivna: Sátántangó bygger på en roman (utgiven på svenska för första gången i år) av Tarrs mångåriga medarbetare László Krasznahorkai, som nyligen fick Booker-priset. Filmen har tolv kapitel och strukturen är tänkt som en tango: Efter sex steg framåt följer sex bakåt, som i boken. Sátántangó inleds med en åtta minuter lång tagning av en flock kor, och sedan är det sex timmar och femtiotvå minuter kvar. En försupen doktor slirar omkring i leran på jakt efter mera sprit, en flicka torterar sin katt, redlösa bybor i ett kollapsat bondekollektiv raglar omkring i en dans som aldrig tar slut – Tarrs bilder glömmer man inte.

”Aldrig har förtvivlan framställts på ett så njutningsfullt precist sätt”, skrev Village Voices kritiker J. Hoberman om Sátántangó. Susan Sontag sa att hon ville se den en gång om året så länge hon levde. Béla Tarr sa att han ville visa hur vi har det.
Visas: sö 4 oktober 12:00

Skräcken i Svarta Lagunen

Film: Skräcken i Svarta Lagunen
Regi: Jack Arnold
Berömd monsterfilm där förhistorisk ”gälman” – hälften man, hälften fisk – gäckar forskarexpedition i Amazonas djungel. Filmen spelades in och hade premiär i 3D, men de flesta såg den i 2D eftersom 50-talets 3D-våg var på väg att dö ut. Häromåret restaurerades filmen och anpassades till dagens 3D-teknik och vi kan visa den som vid premiären igen.
Visas: lö 31 oktober 14:00

Snyltaren

Film: Snyltaren
Regi: Pier Paolo Pasolini
Arbetsskygg hallick i slum i utkanten av Rom förlorar sin inkomstkälla när hans enda prostituerade grips. Pasolini blandar våld, Bach och religiösa refe- renser, och hans debutfilm höll på att bli totalförbjuden. Franco Citti, som skulle bli Pasolinis favoritskådespelare, hade aldrig filmat förr. En av bröderna Dardennes favoritfilmer.
Visas: ti 3 november 18:30

Sonja

Film: Sonja
Regi: Hampe Faustman
Hemmafru i harmoniskt äktenskap med verkstadsarbetare hamnar i trångmål när en bekant från det förflutna dyker upp och hotar att avslöja hennes tvivelaktiga bakgrund. Kritikerna uppskattade Faustmans förmåga att skildra vanligt folk. ”Han vet hur Svenssons bo och hur de bära sig åt”, skrev Elsa Brita ”Chat” Marcussen i Social-Demokraten.
Visas: ti 24 november 20:30

Sound of Music

Film: Sound of Music
Regi: Robert Wise
50-årsjubilerande och femfaldigt Oscarbelönade Sound of Music är sinnebilden för en musikalfilm, med odödliga nummer som ”Do-Re-Mi”, ”Edelweiss” och ”My Favorite Things”. Julie Andrews är den levnadsglada Maria som är för sprallig för klostret och börjar jobba som guvernant åt familjen von Trapp, medan kriget står för dörren. Vi visar filmen i 4K.
Visas: lö 5 september 14:00

Star Trek: The Motion Picture

Film: Star Trek: The Motion Picture
Regi: Robert Wise
Tio år efter att den första tv-serien lagts ned återuppstod Star Trek 1979 i långfilmsversion, då Paramount övertygats av framgångarna för Närkontakt av tredje graden och Stjärnornas krig. Robert Wise fick regiuppdraget, Douglas Trumbull ansvarade för effekterna (precis som på År 2001– ett rymdäventyr) och Jerry Goldsmith gjorde musiken, men framför allt återvände William Shatner, Leonard Nimoy och de andra skådespelarna till sina ikoniska roller.
Visas: lö 21 november 14:00

Starkare än döden

Film: Starkare än döden
Regi: Larisa Sjepitko
Två partisaner i sovjetiska Vitryssland tillfångatas av tyskvänliga polisstyrkor och väljer motsatta vägar att motstå tortyr och förhör: en vägrar samarbete och den andre berättar sådant tyskarna redan vet. Mästerverket Starkare än döden vann Guldbjörnen i Berlin och blev ukrainska Larisa Sjepitkos sista film innan hon gick bort i förtid, 41 år gammal. ”Att se Starkare än döden känns som att få en smäll på käften och bli rullad i snön.” – Ben Wheatley, regissör
Visas: ti 13 oktober 20:30

Strange Days

Film: Strange Days
Regi: Kathryn Bigelow
I ett kollapsat, framtida (1999) Los Angeles säljer en före detta polis illegala filer med inspelade minnen, vilka användaren upplever ”på riktigt” när de spelas upp igen. När han kommer över en fil som skildrar ett brutalt mord hamnar han i knipa. Tidstypisk millennie- och teknikparanoia, men också en för genren ovanlig kärlekshistoria, mellan Ralph Fiennes och Angela Bassett
Visas: lö 28 november 14:00

Teorema

Film: Teorema
Regi: Pier Paolo Pasolini
Gåtfull skönhet spelad av Terence Stamp dyker upp hos borgerlig familj och förför hushållerskan, modern, dottern, sonen och fadern. Pasolini arbetade för första gången med professionella skådespelare och ville med denna filmatisering av sin egen roman rikta sig till en kulturell elit. Pasolini åtalades för obscenitet, Vatikanen tog avstånd från filmen och marxister klagade på att den var för empatisk med borgerligheten – men kritikerna hyllade den som ett mästerverk.
Visas: lö 5 december 16:00

The Decline of Western Civilization

Film: The Decline of Western Civilization
Regi: Penelope Spheeris
På exakt rätt plats vid rätt tidpunkt lyckas Penelope Spheeris fånga den amerikanska hardcorepunkens födelse i en intensiv, fascinerande och underhållande dokumentär där vi möter inflytelserika band som Black Flag, Germs och Circle Jerks, deras managers och promotors och de arga unga punkfansen – och det bjuds på massor av livemusik.
Visas: sö 29 november 14:00

The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years

Film: The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years
Regi: Penelope Spheeris
I den underhållande uppföljaren möter vi i stället för punkare heavy metallegender som Alice Cooper, Poison, Vixen, Faster Pussycat, W.A.S.P. och Ozzy Osbourne, som pratar ut om headbanging, groupies, droger och festande
Visas: sö 29 november 16:00

The Decline of Western Civilization Part III

Film: The Decline of Western Civilization Part III
Regi: Penelope Spheeris
Trilogins avslutande del har en allvarligare ton och handlar om gutterpunks, hemlösa punkungdomar som har hamnat helt utanför samhället, och följer fansens liv mer än bandens. Men filmen innehåller även framträdanden av Final Conflict, Litmus Green, Naked Aggression och The Resistance.
Visas: sö 29 november 18:00

Under the Skin

Film: Under the Skin
Regi: Jonathan Glazer
Scarlett Johansson kör en skåpbil iklädd svart peruk, billig päls och rött läppstift. Hon stannar slumpvis män på gatan, frågar om de vill ha skjuts, flörtar och bjuder med dem hem. Var kommer den mystiska kvinnan ifrån och vad sker med männen? Med dold kamera följer Jonathan Glazer sin huvudperson, i denna avskalade, drömlika blandning av science fiction och socialrealism, höjd till skyarna av brittiska kritiker.
Visas: sö 6 september 14:00

Yojimbo – livvakten

Film: Yojimbo – livvakten
Regi: Akira Kurosawa
I en laglös håla slåss två köpmän, uppbackade av varsitt banditgäng, om makten. När den herrelösa samurajen Toshiro Mifune dyker upp försöker båda sidorna hyra honom för att ta död på motståndarna. Kurosawa inspirerades av Dashiell Hammetts hårdkokta roman Röd skörd och Yojimbo (Livvakten) fick i sin tur Sergio Leone att göra För en handfull dollar. Filmad i TohoScope.
Visas: sö 13 december 14:00